Home - GroosCom Travel - Reizen naar Armenië

Armenië

Armenië is een van de oudste landen ter wereld en omvatte vroeger een veel groter gebied dan nu. De geschiedenis van Armenië gaat terug tot ongeveer 1500 voor Christus.

In de hoofdstad Jerevan zijn de volgende plaatsen aanraders: Paradjanov Museum, Genocide Museum en de Etsjmiadzin Kathedraal. Deze kerk is oorspronkelijk gebouwd in het begin van de 4de eeuw. En daarnaast de Zvartnots Tempel, welke is gebouwd in de 7de eeuw.

Een aantal van de historische plekken in Armenië zijn het Haghpat klooster en het Sanahin klooster in het noorden. Beiden gebouwd in de 10de eeuw. Verder in het zuiden de Garni Tempel (1ste eeuw n.Chr.) en het Geghard klooster, opgericht in de 4de eeuw.

Nog verder naar het zuiden is het Noravank klooster te vinden, gebouwd in de 13de eeuw in een smalle kloof. Dichtbij de Turske grens, onder de Ararat gebergte is het Chor Virap klooster te vinden.


Dagprogramma


Dag 1:

Aankomst op de internationale luchthaven van Jerevan, ontmoeting en transfer naar het hotel.


Dag 2: Jerevan

Jerevan, een van 's werelds oudste, voortdurend bewoonde steden, is ooit het kruispunt geweest van verschillende belangrijke handelsroutes, waardoor het belang ervan in de regio is toegenomen. De stad werd begin 1900 opnieuw ontworpen, toen prachtige parken en pleinen werden toegevoegd aan het historische gedeelte. We beginnen onze dag in Overwinningspark, gelegen op een heuvel ten noorden van de stad, waar je het torenhoge standbeeld van Moeder Armenië van dichtbij zult zien. De volgende stop is het Matenadaran-museum, dat een unieke verzameling oude manuscripten herbergt over zulke verheven onderwerpen als filosofie, rechten, wiskunde, geneeskunde en geografie.

We gaan verder naar Cascade, een lange trap naast meerdere niveaus van fonteinen met een verbazingwekkende sculpturen plein van wereldberoemde artiesten als Botero, Chadwick, Flanagan en dan naar het Plein van de Republiek met zijn prachtige gebouwen versterkt door zingende fonteinen. Vervolgens via Noorden Avenue, een ambitieus project van onafhankelijk Armenië naar het Vrijheidsplein en het Operagebouw.

In de middag bezoeken we ook Genocide Memorial en het daarbij gelegen museum.

Overnachting in Jerevan.


Dag 3: Jerevan - Sevanmeer - Haghartsin - Dilijan

Een van 's werelds op grote hoogte gelegen meren is Sevan meer. Het is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Armenië. Neem de trap naar de top van het schiereiland Sevan om te kunnen genieten van een adembenemend landschap met prachtige bergketens die het glinsterende oppervlak van het meer omringen. Nu is het tijd om de geheimen van het Sevan klooster te ontdekken die uit de 9e eeuw dateren. St. Arakelots en St. Astvatsatsin kerken zijn prachtige voorbeelden van de Armeense kerkarchitectuur uit de Middeleeuwen.

We vervolgen onze weg naar Dilijan, ook wel Armeens Zwitserland genoemd. Het trekt bezoekers met zweepbossen, vruchtbare weiden, rivier Aghstev, prachtige en rustige natuur. We gaan wandelen door de pittoreske oude wijk, met name de straat Sharambeyan waar verschillende ambachten zijn, zoals het aardewerk, timmerwerk en andere ambachten. We rijden nog eens 18 km door de bosweg om de verborgen schat, het 13e-eeuwse Haghartsin-klooster, te ontdekken.

Overnachting in Dilijan.


Dag 4: Dilijan - Garni - Geghard - Jerevan

Garni-tempel is de enige heidense tempel in een gebied van Armenië die in de 1e eeuw na Christus door de Armeense koning Trdat de Eerste gebouwd werd. Het is opgedragen aan de Hemelgod Mithras. De Garni-tempel ligt ongeveer 32 km ten oosten van Jerevan en het complex herbergt een aantal gebouwen, waaronder een koninklijk paleis, een Romeins bad en een kerk. De Garni-tempel, verwoest door een aardbeving in 1679, werd in de jaren 1970 heropgebouwd en bestaat nu uit zowel origineel als vervangend metselwerk.

Geghard (UNESCO-werelderfgoed in Armenië) is een ongelooflijk middeleeuws Armeens klooster, gedeeltelijk uitgehouwen uit een berg. Hoewel het klooster al vóór de 4e eeuw bestond, werd de belangrijkste kathedraal in 1215 gebouwd. Het bestaande ensemble dateert uit de 12e-13e eeuw, de tijd van de bloei van de nationale cultuur, vooral de architectuur.

Overnachting in Jerevan.


Dag 5: Jerevan - Chor Virap klooster - Noravank - Areni Winery - Jerevan

Vandaag rijden we door de meest vruchtbare Ararat-vallei en stoppen we in 45 minuten in het middeleeuwse klooster van Chor Virap (4-17c) met een ongelooflijk uitzicht op de glorieuze berg Ararat. Chor Virap heeft zijn speciale plek in de geschiedenis van Armenië en in de aanvaarding van het Christendom als staatsgodsdienst in 301. De naam Chor Virap betekent een Diepe kerker, waar Gregory de Verlichter 13 jaar lang door koning Trdat werd vastgehouden en overleefde, waardoor hij de echte God en ware religie bewees.

Vervolgens een onvergetelijke tour naar de regio Vayots Dzor. De volgende stop is bij het klooster Noravank (9-14c), het meesterwerk van meester Momik.

De onlangs opgegraven en zeer goed bewaard gebleven nederzetting uit de Kopertijd Bird’s Cavern, onthult de geheimen van 6000 jaar wijnproductie in Armenië. De site biedt ongelooflijke items die in 2008-2010 zijn opgegraven, waaronder 's werelds oudste schoen van 5.500 jaar oud. Verken het ritueel en de grafzalen van de unieke grot.

Overnachting in Jerevan.


Dag 6: -  Jerevan - Sanahin klooster - Haghpat klooster - Jerevan

Passeer de 3de grootste stad van Armenië Vanadzor, de kopermijnstad Alaverdi voordat je in de Haghpat en Sanahin kloosters stopt. Beide zijn meesterwerken van middeleeuwse Armeense kerkarchitectuur en staan ze op Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het klooster van Haghpat werd in 976 gesticht tijdens het bewind van koning Ashot III Bagratouni. Het oudste gebouw van het klooster is de kerk van St. Nshan. Het is een koepelvormige zaaltype die in 991 werd ingewijd. Het kloostercomplex omvat ook: een kleine koepelkerk van St.Grigor, de kapel van St.Astvatsatsin, het scriptorium en de refter die buiten de kloostergrenzen ligt.

Overnachting in Jerevan.


Dag 7: Jerevan - Etsjmiadzin - Hripsime - Zvartnots tempel - Jerevan

Etsjmiadzin is het spirituele centrum van Armenië, het Armeense Vaticaan. Het is echt een geweldige ervaring om een bezoek te brengen aan de moederkathedraal van Etsjmiadzin, een van de oudste kerken in de wereld gebouwd en ingewijd door St. Gregorius de Illuminator en St. Trdat de Grote in 303 na Christus. Echmiadzin vertaalt letterlijk 'De plaats' waar de eniggeboren zoon van God neerdaalde. Volgens de overlevering zag St. Gregorius de Verlichter een visioen van de Eniggeborene die uit de hemel neerdaalde en met een gouden hamer de grond wees waarop de kathedraal geplaatst moest worden.

Etsjmiadzin is ook de Heilige Stoel van de Armeense Apostolische Kerk en residentie voor zijn hoofd, de Catholicos.

De prachtige kerk van St. Hripsime werd in 618 gebouwd door Catholicos Komitas op de plaats van het legendarische martelaarschap van de maagd Hripsime die met haar vrienden naar Armenië was gevlucht vanuit Rome. De relikwieën van St. Hripsime bevinden zich in een graf onder de kerk.

De St. Hripsime-kerk valt op door zijn strenge en monumentale vormen, plechtig en monolithisch, en is terecht beschouwd als één van de meesterwerken van de Armeense architectuur. We gaan richting Jerevan terug, maar onderweg stoppen we bij de ruïnes van Zvartnots.

De tempel was een op drie verdiepingen hoog koepelstructuur met verbazingwekkende grootheid. Volgens de mening van Europese specialisten staat de tempel van Zvartnots in hetzelfde rijtje naast de grootste monumenten van de oude architectuur.

Overnachting in Jerevan.


Dag 8 - Transfer naar de luchthaven en vertrek huiswaarts


Prijzen

De prijs is afhankelijk van het aantal reizigers en uw specifieke wensen.